YouTube 100 – Beste YouTubers In 1 Boek?

Alle YouTubers
2

Vanaf 10 april 2017 is het boek YouTube 100 te koop. Het moet een lijst weergeven van de beste 100 YouTubers van Nederland. Dat maakte uitgever FC Klap zojuist bekend in een persbericht. Maar hoe hebben ze die lijst samengesteld?

Nieuw: Boek YouTube 100 afgekraakt nog voordat het verschenen is.

Update: Dylan Haegens heeft via zijn Instagram bekend gemaakt nummer 1 te te staan in het boek. StukTV staat nummer 2 en de meest bekeken Nederlandstalige YouTuber Enzo Knol is op plek 5 gekwakt. Kaj van Zu5e eindigde als laatste op plek 100. Ze hebben dus een vlogger vergeleken met de komische sketches van Dylan en de stunts van StukTV? Dat zijn 3 totaal verschillende talenten die niet met elkaar zijn te vergelijken.

En er lijken nog wat meer flinke fouten te zijn gemaakt in het boek. Volgens KingAlert staan er in die lijst ook YouTubers erbij die al lange tijd niks meer hebben geupload. En Quin van der Zeeuw constateerde dat er een paar dingen niet klopten in de tekst die bij zijn ranking was gezet. Harm van HetGames ontdekte tot zijn minstens een tweetal fouten. De vraag is dus wat eigenlijk de waarde is van deze top 100.

Harm vindt YouTube top 100 maar een stom boek.

De uitgever zegt dat ze de rankings van de content creators hebben bepaald onder andere aan de hand van het aantal abonnees dat een kanaal heeft, het aantal views en het oordeel van een vakjury.

Wat zwaarder weegt, het oordeel van de jury of de ‘kwantitatieve data’ wordt in het persbericht van de uitgever niet duidelijk.

Jury YouTube

De jury die deze lijst dus (mede) samenstelt bestaat uit onder andere Humberto Tan en mensen van MCN’s, de bedrijven die YouTubers zakelijk vertegenwoordigen. De vraag is natuurlijk of deze groep wel objectief is. Ene Eric Klepper is ‘general manager’ bij RTL MCN. Die vertegenwoordigt o.a. StukTV.

Maar ook Divimove (Enzo Knol) en de organisator van het VEED festival zitten erbij. Dat zijn commerciële mensen die tot taak hebben om adverteerders te verbinden met YouTubers. Die gaan dus bepalen wie de beste YouTubers zijn? Ze weten in ieder geval wel met welke content creator ze het meeste geld verdienen.

Wat mij vooral opvalt is dat het allemaal mensen zijn die ruim boven de 30 jaar zijn, terwijl de kijkers vooral uit jongeren bestaan. Humberto Tan is zelfs 51 jaar en hoewel hij geregeld YouTubers uitnodigt in zijn show heb ik niet het idee dat hij veel bekende YouTubers zelf volgt.

Nummer 1?

Waarom geen jongeren in de jury die veel video’s op YouTube bekijken? Worden die niet serieus genomen door deze jury? En vooral: wie staat er nummer 1? Dat krijgen we nog niet te horen.

Volgens het persbericht van FC Klap – uitgever van verschillende boeken over YouTubers – zullen de komende tijd YouTubers zelf bekend maken op welke plek ze in het boek staan.

Vanaf 10 april weten we wie nummer 1 staat (update: dat blijkt dus Dylan te zijn). Volgens die jury welteverstaan. En of je dan nog behoefte hebt om dit boek voor € 14,99 te kopen? Te bestellen op hun website en bij Bruna. Foto: FC Klap. Zie ook: Harm vindt YouTube top 100 maar stom boek

Als Enzo Knol niet op 1 staat lezen we volgende week wel een vernietigende recensie over dit boek op deze site

Het boeit niet wie er op nummer 1 staat. De schrijver van dit artikel heeft een belangrijk punt te pakken. Diegene die verantwoordelijk zijn voor de tot standkoming van de jury zijn flapdrollen. De slager keurt zijn eigen vlees. Jammer dat FC Klap hieraan meedoet. Als bekende (of grote) YouTubers die in het boek voorkomen niet eens zijn met hun ranking kan dat ook wel eens toekomstige opdrachten kosten voor FC Klap.

Op de achterkant van de kaft staat klein geschreven wie op plaats 101 staat. Het is Paul Goudsmit van KingAlert. Paul’s eigen boek hoeft niet op pallets verpakt te worden (zie Enzo Knol). De ruimte in Paul’s kofferbak is groot genoeg om die paar boeken te slijten.

Stuk TV naderde Enzo Knol 2 weken geleden tot iets minder dan 100.000 subscribers. Na de “spanning” waar is Dee? vliegt Enzo als een komeet tijdelijk omhoog. Het verschil is opgelopen naar 115.000 subscribers.

Toch verwacht ik dat StukTV dit jaar groter gaat worden in subscribers dan EnzoKnol. Echter, hoe langer de tijd vordert in dit kalenderjaar hoe lastiger het wordt.

Mijn voorspelling hoeveel subscribers Gio gaat halen dit jaar ligt geheel op koers. Het geschreven artikel vorig jaar dat Gio dit jaar de 1 miljoen subscribers gaat halen zal zeker niet gebeuren. Op dit moment volgens YouYube op 10-09-2019 (Dat is pas over 29 maanden). Zelf denk ik op zijn vroegst na augustus 2018.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alle YouTubers
Gio Swikker Uitgelachen Door Gio Latooy

Zanger Gio Swikker deelt op zijn Instagram trots een clip uit de laatste vlog van YouTuber Gio Latooy. Hij schrijft erbij:”Hahaha te gek, Laat je gaan in de laatste vlog van Gio Latooy.” Daarin zien we hoe hij en zijn vrienden moeten lachen om het liedje van Swikker en dat …

Alle YouTubers
Kalvijn Bedolven Onder Complimenten Na Optreden Met Nick & Simon

Kalvijn mocht een nummer zingen in het tv-programma van Nick & Simon: De 3 sterrencamping! Het filmpje dat hij van zijn zangprestatie op Instagram zet leidt tot een stortvloed aan complimenten. Zichzelf begeleidend op een gitaar zingt de YouTuber een nummer van Thomas Acda. Enzo Knol reageert met: “Superknap man!” …

kastiop
Alle YouTubers
Lichaam YouTuber Kastiop Teruggevonden In Nederland

Het lichaam van de Belgische YouTuber Kastiop ( Echte naam: Kacper Przybylski) is vandaag teruggevonden in het Nederlandse plaatsje Stein. Nieuwsblad.be: Vermiste YouTuber dood teruggevonden. Eerder was de politie aldaar aanwezig om hem te zoeken omdat zijn Mercedes een dag eerder in Stein was gevonden. Vissers hebben zaterdag een lichaam …