Wat Is Een Vlogger? Met Voorbeelden

Treitervlogger, beautyvlogger, trein surfende vlogger, relvlogger, haatvlogger, noem maar op. Ze zijn ondertussen allemaal wel in het nieuws geweest.

Inmiddels is er zelfs de vandaalvlogger bijgekomen: die naam kreeg een 19-jarige jongeman van De Telegraaf die in onderbroek de snelweg opreed. Op een fiets.  Twee kleine foutjes van de krant. Deze YouTuber is geen vlogger en het is geen vandaal. Maar wat is nu een vlogger eigenlijk?

De echte vlogger filmt zijn dagelijks leven, 7 dagen in de week. En als je er goed in bent kan je er zelfs aardig wat mee verdienen. Nederland kent een paar YouTubers die er hun fulltime baan van hebben kunnen maken!

De meest gewone dingen komen voor in de vlog zoals uit bed stappen, scheren, naar de supermarkt gaan. Alles.

Actueel: op dit moment zijn de politieke verslaggevers van de NOS bezig met formatievlogs. Op een humoristische manier brengen deze ‘formatievloggers’ het proces voor een nieuw kabinet in politiek Den Haag in beeld.

Videoblogger

Daarnaast vertelt de vlogger wat er in hem of haar omgaat en wat hij heeft meegemaakt als hij dat niet kan filmen. De vlogger deelt zijn gevoelens met jouw, wat hem dwarszit of juist wat hij leuk vindt. Daarom wordt het ook wel een videoblogger genoemd.

De vlogger klikt echter niet gewoon zijn camera aan en gaat vervolgens verder waarmee die bezig is. Vrijwel altijd zal vanaf de eerste seconde de vlogger jou aankijken en verslag doen wat hij of zij aan het doen is of gaat doen. Zoiets als een verslaggever bij het nieuws, alleen dan gaat het om kleine dingetjes van het leven.

Enzo Knol

Het meest perfecte voorbeeld van een vlogger is Enzo Knol die al ruim 1500 vlogs (!) op zijn naam heeft staan. Sinds 8 juni 2013 upload hij iedere dag een filmpje naar zijn Youtube-kanaal met wat hij de afgelopen dag heeft beleefd. Hij neemt de camera overal mee naar toe – zelfs als hij zijn oren laat uitspuiten door de huisarts – en haalt pranks  (grappen) uit om zijn video’s levendig te houden.

Ondertussen kan de YouTuber er riant van leven (rijdt inmiddels in een Porsche) en heeft hij de status van BN’er bereikt. Iedere dag worden zijn filmpjes ruim 1 miljoen keer bekeken (in totaal 1,2 miljard keer sinds hij begon) en is daarmee de meest bekeken YouTuber van Nederland.

De video’s worden professioneel door hemzelf bewerkt met het programma Sony Vegas. Daar is hij iedere dag 2 uur mee bezig. Dat is dus ook gewoon een onderdeel van je vlogleven, het editen van de filmpjes! Enzo vertelt dit geregeld aan zijn kijkers om maar aan te geven dat ook hij gewoon hard moet werken voor z’n boterham.

De camera blijft ook aan als hij ziek is of op vakantie naar Spanje gaat. Als je iedere dag zijn vlogs bekijkt dan weet je onderhand vrijwel alles van hem. Ook zijn familie ken je onderhand wel. Zijn vriendin, broer en broertje, moeder, opa, oma, de hamster, iedereen komt voorbij. En vergeet niet de hond van zijn vriendin die veelvuldig in beeld komt.

En dat is meteen ook een uitdaging voor de vlogger. Niet alleen alles van jezelf komt online, ook je directe omgeving heeft met jouw cameraatje te maken. Natuurlijk is er ook een deel van de dag dat hij niet filmt. Omdat het gewoon saai is, niet kan of niet mag.

Niet filmen!

In winkels mag je bijvoorbeeld niet filmen, hoewel Enzo dat wel doet. En sommige mensen in zijn directe omgeving willen niet in beeld komen. Bij Enzo zijn dat de ouders van zijn vriendin Dee. Maar dat levert vrijwel geen beperkingen voor hem op.

Let op: als je iemand filmt zonder toestemming en toch gewoon op YouTube zet kan die persoon er bezwaar tegen maken bij de videodienst. In dat geval wordt de video verwijderd door YouTube. Mertabi (Marrokaan geeft rijles) is dat in het begin van zijn YouTube-carrière overkomen. Hij had op een schoolplein een meisje gefilmd die vervolgens klaagde bij YouTube. Bij Enzo is dat ook 1 keer gebeurd. Hoewel vlog 88 niet is verwijderd staat hij wel op privé.

Vrouwelijke vlogger

Jill van Dooren -vriendin van Milan Knol – is ook een professionele vlogger (dus ze kan ervan leven). Inmiddels heeft ze al meer dan 300.000 abonnees bereikt!

Tragisch: haar zus Ellen is begin 2016 overleden aan kanker waar ze al jaren aan leed. Lange tijd heeft Jill voor haar kijkers verzwegen over de donkere wolken die boven haar familie hingen. Uiteindelijk besloot ze in een aparte video te vertellen over Ellen. Hoe moeilijk ook, dat was voor haar de beste keuze. Doen alsof er niets aan de hand is zou uiteindelijk onhoudbaar zijn als je iedere dag een videoverslag van je leven maakt.

Het is iets wat ook erg belangrijk lijkt te zijn: vrolijkheid! Want laten we wel wezen, hoe lang wil jij kijken naar iemand die de hele tijd chagrijnig is?

Vloggen zoals Enzo en Jill dit doen kan je eigenlijk alleen zo lang volhouden als YouTube je passie is. Overigens Milan Knol is ook YouTuber van beroep. Hij is eerder een videogamer dan een vlogger. Dat laatste vindt hij niet zo leuk. Zijn jongere broer heeft daar geen problemen mee. Update: Jill is in maart 2017 opgehouden dagelijks te vloggen. Nu doet ze dat nog 1 keer in de week.

Wat is geen vlogger?

Strikt genomen is het vloggen over 1 bepaald onderwerp geen vlog. Dylan Haegens en de jongens van StukTV, samen met Enzo de grootste Nederlandse YouTubers, willen helemaal geen vlogger worden genoemd. Ze hebben er zelfs een hekel aan gekregen! StukTV voert veelal gewaagde opdrachten uit van kijkers en Dylan maakt leuke sketches. Ze willen liever YouTuber of content creator worden genoemd.

Beautyvlogger

Vooral onder meisjes zijn beautyvloggers populair. Dat zijn vrouwen die aan de kijker tips geven hoe ze zich kunnen opmaken, wat ze zelf voor make up gebruiken en wat ze vandaag voor kleding hebben gekocht. Ze vloggen alleen over 1 bepaalde onderwerp en geven slechts heel beperkt inzicht in hun privé leven.

Teske de Schepper laat ook wel eens haar vriend zien of neemt de camera mee als ze een uitstapje heeft, maar die geven slechts een beperkt inkijkje in haar dagelijks leven. Sommige vlogs noemt ze shoplogs. Die gaan over wat ze die dag gekocht heeft.

Slaapkamervlogger

Daarnaast heb je ook de slaapkamervloggers. Die vloggers filmen alleen vanuit de slaapkamer of woonkamer, maar nemen je niet mee in hun dagelijkse leven. Hooguit vertellen ze wat ze die dag gedaan hebben, maar beeld krijg je er niet bij.

De milkshakevlogs van Mertabi en Dylan vallen ook onder die laatste categorie, maar vloggen niet vanuit hun kamer. Bij iedere vlog rijden ze in hun auto naar een Drive-in McDonalds en bepraten allerlei onderwerpen. Veel privé zaken worden echter niet besproken.

Gelegenheidsvloggers

En naast de slaapkamer- en beautyvloggers heb je nog de gelegenheidsvloggers. Die filmen dan nog wel wat ze op een dag meemaken, maar doen dat alleen wanneer ze er tijd voor hebben. Of als ze denken die dag iets leuks te zullen beleven.

TiesGames heeft een aantal vlogs opgenomen. Daarnaast wisselt hij die af met video’s over een bepaald onderwerp zoals: welke Youtubers kijk je. Ook een af-en-toe-vlogger is Giovanni Latooy, een jongen uit Oude Tonge, is met meer dan 500.000 abonnees al 1 van de grotere YouTubers van Nederland.

Een paar keer heeft Enzo Knol ook een 1 onderwerp video opgenomen. Die gaan dan over zijn vader of over de eerste keer seks.

In het gehele werk van honderden vlogs gezien zijn deze video’s echter wel een goede aanvulling op zijn gefilmde leven en passen daarbij heel goed bij een vlogger, vooral als het gaat om onderwerpen die zich in het verleden hebben afgespeeld. Die kunnen immers niet meer worden gevlogd.

Nathan Vandergunst (Acid) – Belgische YouTuber die leuke en creatieve vlogs maakt zodra hij er tijd voor heeft. Doet me een beetje denken aan de jonge versie van Enzo Knol.

Treitervloggers

Een bijzondere groep is de rel- of treitervlogger. (Het woord treitervlogger is uitgekozen tot woord van het jaar 2016). Die zijn eerder negatief in het nieuws geweest omdat ze politieagenten belachelijk maken en rotzooi trappen dat vervolgens op YouTube wordt gezet. Sommigen van hen als rapper Boef, Ismail Ilgun en Armoo scoren daardoor miljoenen views en verdienen duizenden euro’s. Maar voor hoe lang nog? Adverteerders willen niet meer dat hun reclame rondom dit soort reltroep wordt getoond. Zie ook: vloggers onder vuur in De Telegraaf.

Aparte vermelding: Trein surfende vlogger Willem Vink kreeg aandacht van de landelijke pers door bovenop een trein te springen en van daaruit zijn belevenissen te filmen.

Giels vlog

Giel Beelen (3FM-dj) heeft ook een YouTube-kanaal, Giels vlog. Verwarrend is echter dat hij zijn filmpjes vlogs noemt. Dat zijn ze niet. In zijn filmpjes interviewt hij vooral grote YouTube-sterren. Over zijn eigen privé-leven krijgen we niet veel mee.

Meerdere Bekende Nederlanders hebben het vloggen ook ontdekt zoals Frans Bauer en Gerard Joling en nieuw Linda de Mol.

Wat verdient een YouTuber?
Wat is een treitertvlogger?
Vandaalvlogger fiets snelweg op.
Vloggers maken sluikreclame  – Dylan Haegens woedend

NRC: Vlogger onder vuur vanwege sluikreclame. Column van Bas Heijne
Zaanse treitervlogger werkt nu voor het AD

Beste Wikker,

dit vindt ik een heel goed geschreven artikel. En ook heel goed uitgelegd wat je voor soorten Vloggers hebt. Ik zelf bewerk heel vaak dingen op Wikipedia, en voor de pagina Vlogger heb ik wat teksten gebruikt + Het verschil tussen YouTuber & Vlogger uitgelegd ook voor de media. Ik heb jullie wel in vermeld!

Deze site lijkt wel op KingAlert alleen als nieuwssite.
Misschien een gekke vraag maar zal je ook een artikel willen schrijven wat een YouTuber is en wat je voor YouTubers hebt? Net als wat je heb beschreven wat een Vlogger is. Heel erg bedankt voor het schrijven van het artikel met duidelijke uitleg.

Ik stuur ook de link van Wikipedia.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlogger

Hopelijk vindt je het een goed artikel. Maar voor Wikipedia zou ik ook graag en pagina aan willen maken over een YouTuber.

Met vriendelijke groet,

Xander Stokkers

Dank je wel voor het compliment en voor de vermelding van de bron. Ik zal eens kijken of ik een artikel kan schrijven over de verschillende YouTubers. Goed idee!

14 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube Money van Fijne Vrienden
Youtube
YouTube Money Van Fijne Vrienden Trending Topic

Hebben Veraz Fawaz en de Oostblocker een hit te pakken? ‘Maak YouTubeMoney net als die Knol Enzo’. Dat is de eerste zin van een liedje over, jawel, YouTube Money. Die zin hoor je ook vele malen terugkeren in de video. Fijne Vrienden heeft de clip onlangs in de Bijlmer opgenomen. …

GameplayWorldXL
Schoolagenda Van Gio en TiesGames

Gio aka GameplayWordXL en de rest van de squad (o.a TiesGames, Sjaak en @Unagize) komem met hun eigen schoolagenda. Die zal voor het komende schoolseizoen 2016/2017 bedoelt zijn. Verwacht hem dus al in de aankomende zomer in de winkel te zien. De YouTubers waren naar Hilversum afgereisd voor een fotoshoot. …

Youtube
2
Concentrate Claimt Wel Erg Veel – Kaj Bij Linda de Mol?

Concentrate is eigendom van RTL Multi Channel Netwerk (MCN). Op die site worden onder andere Kaj, Zu5e, Dionne ( OnneDi), Tomas (Zomaer) en Monica Geuze gepromoot. Die zijn lid van deze Multi Channel Netwerk. Dat betekent dat hun zakelijke belangen worden behartigd door dit RTL netwerk. Hun doel is om meer adverteerders …