VEED – Waarom Zijn Bekende Youtubers Niet Welkom?

Youtube
7

Update: Onderstaand artikel heeft betrekking op situatie van 2015. Dit jaar 2016/2017 lijken er geen problemen. Zowel de Dutch YouTube Gathering (DYTG) als VEED blijken uitstekend samen te kunnen.

Breaking: VEED 2017 weer niet uitverkocht! Wat gaat er mis?

Vorig jaar: VEED Awards 2016 – Enzo Knol grote winnaar, Furtjuh verliezer. VEED Magzine nu te koop. Beschuldiging: ‘VEED betaalt YouTubers om niet naar The Gathering te gaan’.

Eerst was nog de vrees dat organiseren door een aantal YouTubers van een nieuwe meeting ten koste zou gaan van de DYTG. VEED is gepland in april, terwijl de DYTG een maand later, in mei, wordt gehouden. Dat blijkt niet het geval te zijn. De DYTG was, net zoals dit jaar, geheel uitverkocht. Ook de fans waren zeer tevreden over het VEED evenement in Amsterdam.

Stemmen op YouTubers

Wel klein puntje van kritiek. Je kan op hun site stemmen voor jouw favoriete YouTuber. Daaronder, op dezelfde pagina, wordt je meteen aangemoedigd om een ticket te kopen.

Een aantal YouTubers waar je op kunt stemmen doen echter niet mee met VEED, waaronder Enzo Knol en Gamemeneer. Die laatste heeft via Twitter zelfs gezegd dat hij helemaal geen behoefte heeft aan de VEED-award. Enzo organiseert zijn eigen fanmeetings.

Waar zijn de voorwaarden?

Door die stemming kan echter wel de indruk worden gewekt dat ze meewerken met dit YouTube-evenement. Dat is dus niet het geval. Daarnaast moet je je e-mailadres invullen terwijl niet duidelijk is wat ze ermee gaan doen.

En voordat je mag stemmen moet je een vinkje aanklikken zodat je akkoord gaat met de voorwaarden. Maar wat zijn de voorwaarden? Die zijn nergens te bekennen op hun site.

Afijn, niemand is perfect. Voor de rest is het natuurlijk prima dat fans keuze hebben uit 2 meetings en beide organisatoren elkaar scherp houden.

E-ticket kost € 24,95. Daar komen nog servicekosten bij. Geen idee hoeveel die zijn. Website VEED.

VEED 2015

Op VEED dag zou je jouw favourite Youtuber op 18 april in A’dam kunnen ontmoeten. Maar als je goed kijkt op de site dan merk je op dat de helft van Youtube Nederland niet aanwezig is. Nog opmerkelijker is dat de Youtube-ster die de meeste publiciteit afgelopen maanden heeft gekregen, Enzo Knol, niet eens is uitgenodigd.

Enzo haalt meer dan 1 miljoen views per dag met zijn filmpjes en toch staat de vlogger er niet. Wel konden fans de afgelopen weken op hem stemmen voor de Youtube Award op Veed.nl.

Hoewel zijn collega’s al hun fans via social media aanmoedigen om op hen te stemmen zwijgt Enzo in alle talen. Op Twitter heeft hij nog geen 1 keer iets gezegd over Veed of over de Youtube Award. Het is dus maar afwachten of hij de prijs voor beste vlogger wel wint.

En als hij dan toch een award zou winnen is het dus de vraag of hij bereidt is om die in ontvangst te nemen. Ook andere bekende Youtubers schitteren door afwezigheid.

De bekende gamer David Harms – meer dan 500.000 abonnees (!) – heeft zelfs gevraagd of zijn naam kan worden verwijderd van de Youtube Awards. Ook hij is buiten VEED gehouden.

Is er ruzie in de tent? Duidelijk is dat er iets broeit en de Youtubers onderling van mening verschillen hoe ze het beste hun fans kunnen bedienen. Enzo is wel aanwezig op de Dutch Youtube Gathering die al jaren in mei wordt georganiseerd. Wordt vervolgd.

Over wie achter VEED zat was eerder gedoe over. Dit schreef ik eerder in februari:

Eindelijk duidelijkheid wie nu achter de naam VEED schuil gaan. Mertabi (Marrokaan Geeft Rijles), Kelvin en Peter hebben “het voortouw” genomen” bij het organiseren van VEED, lees ik in een bijlage van zijn tweet. Ze hebben een productiebedrijf opdracht gegeven het evenement te organiseren.

De vraag waarom een nieuw evenement geeft Mertabi een opmerkelijke verklaring. Ze hadden daar niks over willen zeggen omdat ze “anderen niet zwart” wilden maken. En: Het was de afgelopen jaren niet “helemaal lekker gaan.” Zonder die bij naam te noemen verwijst Mertabi dus naar de Dutch Youtube Gathering die in mei wordt gehouden.

Geld zouden ze hier niet mee verdienen. Het ging alleen om de fans. Een belangrijke vraag is hiermee nog niet beantwoord: hoe zit het wanneer het VEED evenement niet door kan gaan? Krijgen de fans dan wel al hun geld terug?

Deze nadere verklaring wie er achter VEED zit is nog steeds niet te lezen op de website.

Nog een opmerkelijke actie: Een aantal tweets moedigen fans aan om kaarten te kopen bij veedevent.nl. Als je deze link volgt kom je uit op de website van de Dutch Youtube Gathering. Blijkbaar zijn niet alle Youtubers blij met deze VEED dag.

Eerder schreef ik:

Een onbekend bedrijf VEED genaamd organiseert een fanmeeting met Youtubers, net een maand eerder dan de Dutch Youtube Gathering.

Dit roept vragen op, zoals: wie zit er achter de organisatie van VEED en: wat gebeurt er met het geld indien de meeting onverhoopt niet doorgaat?

Veed.nl

Ineens was het er. Een aantal populaire Youtubers twitterden zondagmiddag tegelijkertijd dat er een grote fanmeeting zou worden gehouden. Ze moedigen fans aan om voor 24,95 euro op Veed.nl kaarten te bestellen. Youtubers als Mertabi (Marrokaan geeft rijles), Dylan Haegens, Rutger Vink van Furtjuh en de 3 Hagenezen van Zu5e zullen daarbij aanwezig zijn.

De meeting van VEED vindt plaats op 18 april in de Westergasfabriek te Amsterdam. Er zijn 4000 kaarten beschikbaar.

Opmerkelijk: de grootste Youtube ster Enzo Knol is hierbij niet aanwezig, wel bij de Dutch Youtube Gathering. Ook Gekke Markie (Mark Hoekx), Smoare en DusDavid  hebben niet voor VEED getekend. Samen zijn ze goed voor ruim 1 miljoen abonnees. Waarom zijn zij er niet bij? Zijn ze niet uitgenodigd?

Youtuber 2 keer zien?

Deze plotseling aankondiging wekte alom verbazing bij de Youtube fans. Er was toch al een andere grote fanmeeting gepland in mei, The Dutch Youtube Gathering (DYTG)? Betekende dat ze dus niet naar de DYTG meer zouden gaan?

Onder andere Kaj van Zu5e en Rutger Vink (Furtjuh) stelden fans gerust. Ze twitterden meteen dat ze op BEIDE events zouden verschijnen.

Dus in ieder geval een deel van de Youtube sterren komt zowel op VEED day als op The Dutch Youtube Gathering. Waarom zou je naar 2 fanmeetings gaan die vlak achter elkaar zijn georganiseerd en waarbij je dezelfde Youtube sterren weer tegenkomt?

VEED zonder Knolpower

De vraag dringt zich dan ook op: is er wel behoefte aan 2 Youtube fanmeetings? En niet onbelangrijk: fans die komen voor Enzo Knol zullen zoal kiezen voor DYTG, want VEED heeft blijkbaar de razend populaire vlogger niet weten te strikken.

Bovendien zijn kaarten voor de Dutch Youtube Gathering al maanden te koop. Vanaf oktober 2014. Een deel van de fans heeft dus al een kaartje gekocht voor de DYTG.

Op Twitter maakt de aankondiging van VEED nogal wat los. Foto: Twitter
Op Twitter maakt de aankondiging van VEED nogal wat los. Foto: Twitter

Wat krijg je van VEED

Laten we kijken wat je voor 24,95 euro bij VEED krijgt.

De website veed.nl belooft dat de Youtubers alles uit de kast zullen halen om je een ”super dag”  te bezorgen. Je kan met ze een selfie maken en vragen aan ze stellen.  Ja, je kan zelfs een primeur zien van hun nieuwste Youtube filmpje.

Klinkt niet zoveel anders als wat je bij de DYTG krijgt aangeboden. Maar wie organiseert deze fanmeeting dan? Hoeveel ervaring hebben ze met het organiseren van dit soort meetings? Dat is niet te achterhalen. De naam VEED is in Nederland totaal onbekend.

Wie is VEED?

Als je in Google “ veed” invult kom je op een Engelstalige site terecht Veed.me. Het is een online platform waarbij videomakers in contact kunnen komen met klanten die een professionele filmpje willen laten maken.

Zitten zij hierachter?

Een duidelijke aanwijzing in welke hoek we het moeten zoeken komt van @KOOLEIN (Colin Wijnholds). Deze Youtuber is goed voor meer dan 100.000 abonnees en een miljoen views per maand. Hij twittert: “Wie organiseert die #VEED?” Blijkbaar is hij hiervoor niet gevraagd. Hij gist vervolgens naar wie hier achter zit. “Het valt me wel op dat het een bepaald groepje is.”

Uit bovenstaande tweets kan je afleiden dat een aantal bekende Youtubers gewoon niet zijn uitgenodigd door VEED en ook niet weten wie dit precies heeft georganiseerd. Maar meer komen we ook niet te weet.

Niet netjes van Veed

Dat is zacht gezegd niet netjes van degenen die zich achter VEED schuil houden. Als je 24,95 euro overmaakt dan wil je toch wel weten naar wie? Als ik iets koop online bij een webshop dan ga ik eerst uitzoeken wat de reputatie is van de shop.

Hoeveel tevreden klanten hebben ze? Hoe lang bestaan ze al? En krijg je je geld terug als het product niet deugt? Vragen die hier dus niet kunnen worden beantwoord. Je moet er blijkbaar maar van uitgaan dat het allemaal wel goed zit.

DYTG 2014, verslag van Enzo Knol. Hij is niet bij VEED.

Waarom Youtubers meedoen

De vraag dringt zich dan ook op: Waarom doen die bekende Youtube sterren hier aan mee? Thomas Smagge twittert dat hij nu nog veel meer fans kan ontmoeten. Volgens Teske de Schepper gaat het bij VEED meer dan alleen maar om Youtubers te ontmoeten.

Wat dat dan is, legt ze niet uit. Ze verwijst alleen naar de website van VEED. Bardo van Bardomovies zegt zelf ronduit hierover: “Voor het eerst een goed georganiseerd YT evenement waar ik ook daadwerkelijk met jullie kan praten!” Zo! Dat kan DYTG en al de vrijwilligers die zich hiervoor belangeloos inzetten in hun zak steken.

Maar hoe weet Bardo dat dit goed georganiseerd zal zijn? Heeft VEED al eerder zoiets georganiseerd? En kon Bardo dan niet “met jullie praten” op de DYTG? Of krijgen ze gewoon hier meer geld voor?

Geld terug

Als je besluit naar VEED te gaan dan zou je misschien willen weten wat er gebeurt als deze fanmeeting niet doorgaat. Krijg je dan nog wel je geld terug? Op hun site staat geen enkele informatie hierover. Ik zou nog even afwachten met het kopen van een ticket zolang er niet meer duidelijkheid hierover is.

De eerstvolgende DYTG is op 23 mei 2015. Kaarten: 24,95 . Meer info DYTG 2015. Foto: Twitter

Ik wil graag antwoord geven op deze vragen.
1. Waarom waren YT als enzoknol en dusdavid er niet?

Enzoknol heeft zelf aangegeven dat hij al een ander evenement had (Kan je in zijn vlog terugvinden.) Daarnaast is dusdavid sponsor van de DYTG en zal hij dus om die reden niet zijn gekomen, ik kan u ervan verzekeren dat alle grotere en bekendere YTers zijn gevraagd.

2. Waarom veed en de DYTG?

De DYTG staat erom bekend dat het meeste alleen meeten is en dan is het meestal voor grote YTers nog steeds te veel. Hier had iedereen de tijd voor meer dan een simpele handtekening en kon je ook een gesprek voeren. Ook werden er optredens gegeven en waren er af en toe spelletjes tussen de YTers. Sommige mensen zijn daar meer in geinterresseerd.
Ten tweede U maakt hier de vergelijking met een winkel, ik citeer “Dat is zacht gezegd niet netjes van degenen die zich achter VEED schuil houden. Als je 24,95 euro overmaakt dan wil je toch wel weten naar wie? Als ik iets koop online bij een webshop dan ga ik eerst uitzoeken wat de reputatie is van de shop.” Er bestaat ook een concurrentie tussen winkels dus volgens deze vergelijking is concurrentie (veed en DYTG) helemaal niet erg.

Er zullen wederom ook mensen zijn die niet naar DYTG en juist wel naar VEED, dus dan krijg je hetzelfde effect.

Enzo heeft alleen in een vlog, bijna 2 weken na VEED, gereageerd op de 2 YouTube awards, die hij had gewonnen. Hij reageert niet op het VEED evenement zelf. Dat is ook de enige keer dat hij er iets over zegt.

Uit de tweets van zowel Koolein als David Harms blijkt dat zij van tevoren niets wisten over VEED. Daaruit kan je afleiden dat ze ook niet waren uitgenodigd.

Dat David Harms sponsor zou zijn van de DYTG wordt ook niet door de feiten onderbouwd. David sponsort helemaal niks.

David is wél sponsor van de DYTG, dat heeft hij zelf gezegd in zijn video. (Vlog #72)

Ik vind wel dat er hele goede vragen worden gesteld. Ik heb bijvoorbeeld 2 kaarten voor mijn zoon gekocht en, waarschijnlijk door een technische fout, heb nog steeds geen kaarten ontvangen. Ik heb tevergeeft geprobeerd via email contact te zoeken maar tot op heden nog geen response. Er is nergens een telefoonnummer of andere contactinformatie te vinden.

Dit soort dingen moeten wel beter worden georganiseerd.

Chris

ik wilde eventjes antwoord geven op een paar vragen die je stelt
op de vraag waarom een nieuw event zegt mert:
We zijn hier expres niet publiekelijk op ingegaan omdat we niet het gevoel willen creëren dat we anderen zwart willen maken. Uiteindelijk gaat het om positiviteit en plezier voor alle kijkers die er zijn, ongeacht waar ze zijn. Jullie ontmoeten is altijd super leuk en gezellig geweest, daar zijn we super blij mee. We willen er graag voor zorgen dat de ontmoetingen nog leuker en fijner worden. Veel youtubers vonden dat er een aantal dingen zijn die anders kunnen rondom onderwerpen als bijvoorbeeld invulling en veiligheid voor de gasten, maar ook voor de youtubers zelf. Doordat er door de jaren heen bepaalde dingen nog steeds niet helemaal lekker zijn gegaan hadden veel youtubers behoefte aan een nieuwe stap. Die stap maken we nu.

en op de vraag door wie word het georganiseerd antwoord mert dit:

VEED word georganiseerd voor en door Youtubers. Alle youtubers die aanwezig zijn kunnen meebeslissen over wat er gebeurt. Kelvin, Peter en ik nemen hier het voortouw in zodat alle ideeen terecht komen bij een goed productiebedrijf dat wij hebben gevraagd om ons te helpen zodat het evenement technisch goed, leuk, strak en veilig in elkaar zit en we jullie een super leuke dag kunnen bezorgen. Voor de rest zit er geen groot bedrijf of iets achter die iets over ons of het evenement bepaalt, dat doen de youtubers lekker zelf. Dat dat betekent ook dat wij er momenteel veel voor werken zonder dat we er geld aan verdienen, maar dat is niet erg want we doen het voor jullie en voor ons met plezier.

groetjes chantal

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube Money van Fijne Vrienden
Youtube
YouTube Money Van Fijne Vrienden Trending Topic

Hebben Veraz Fawaz en de Oostblocker een hit te pakken? ‘Maak YouTubeMoney net als die Knol Enzo’. Dat is de eerste zin van een liedje over, jawel, YouTube Money. Die zin hoor je ook vele malen terugkeren in de video. Fijne Vrienden heeft de clip onlangs in de Bijlmer opgenomen. …

GameplayWorldXL
Schoolagenda Van Gio en TiesGames

Gio aka GameplayWordXL en de rest van de squad (o.a TiesGames, Sjaak en @Unagize) komem met hun eigen schoolagenda. Die zal voor het komende schoolseizoen 2016/2017 bedoelt zijn. Verwacht hem dus al in de aankomende zomer in de winkel te zien. De YouTubers waren naar Hilversum afgereisd voor een fotoshoot. …

Youtube
2
Concentrate Claimt Wel Erg Veel – Kaj Bij Linda de Mol?

Concentrate is eigendom van RTL Multi Channel Netwerk (MCN). Op die site worden onder andere Kaj, Zu5e, Dionne ( OnneDi), Tomas (Zomaer) en Monica Geuze gepromoot. Die zijn lid van deze Multi Channel Netwerk. Dat betekent dat hun zakelijke belangen worden behartigd door dit RTL netwerk. Hun doel is om meer adverteerders …