Makers Channel – Bedreiging Voor YouTube?

Overig
2

Milan Knol en David Harms van DusDavidGames staan sinds kort ook met video’s op Makers Channel. Maar waarom doen ze dat en: zal er een uittocht plaatsvinden van YouTubesterren naar Makers Channel?

makers channel

Ik vind YouTube geweldig. Het biedt mij niet alleen iedere dag prima entertainment en “How To” video’s aan, maar het geeft een deel van haar inkomsten ook terug aan de makers. Milan en David Harms kunnen fulltime bezig zijn met hun passie, filmpjes maken, omdat ze hun boterham ermee kunnen verdienen.

Nee, ze zullen er niet schatrijk van worden, maar ze doen wat ze leuk vinden en wij genieten daarvan mee. Als YouTubers niks zouden verdienen was het heel wat saaier geworden op het Internet. Dan moeten Milan en David overdag werken en waren ze te moe om ‘s avonds ook nog eens iedere dag professioneel gemaakte filmpjes voor ons te maken.

Tot nu toe gingen we naar YouTube voor ons dagelijks vermaak. Maar zal Makers Channel dat veranderen?

Het hele medialandschap is aan het verschuiven. De Tv van nu zal misschien in de toekomst niet meer kunnen overleven. Wij willen niet meer wachten tot 21.00 totdat onze film of tv-programma begint. Wij als kijkers willen nu kijken.

YouTube is heer en meester in het leveren van vermaak (content) aan ons kijkers wanneer wij dat willen en geeft tegelijk een goed inkomen aan de populairste YouTubers.

Maar de commerciele zenders RTL en Fox  en de publieke omroepen voelen dat als een bedreiging. Oude kijkers blijven hen, de tv, nog wel trouw, maar jongeren niet meer. En die gaan de wereld in de toekomst overnemen. Als de tv er niet in slaagt jou over te halen om naar ze te kijken dan zijn ze verloren.

YouTube geen vriend van tv

De omroepbaas van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) hoorde ik onlangs nog duidelijk zeggen dat YouTube geen vriend van de tv was, maar hun concurrent! Hij verbaasde zich dat al die omroepen vrolijk hun duur betaalde video’s gewoon gratis op YouTube zetten.

Uitzendinggemist.nl kan je als antwoord zien van de publieke omroepen (= NPO) op YouTube. RTL heeft RTLgemist.nl. En Fox (eigendom van multi-miljardair Rupert Murdoch) is met Makers Channel behoorlijk agressief bezig.

Verschil is wel met YouTube dat bij RTL en de NPO alleen hun eigen programma’s te zien zijn. Ze laten niemand anders toe. Dus geen hobbyisten die trucjes met hun kat willen laten zien, zangtalenten of professionele entertainers als Milan en David. YouTube is het enige echte volkskanaal waar iedereen een ster kan zijn.

Laten we wel wezen, als het aan de omroepen had gelegen hadden we nooit van Milan gehoord en was Enzo Knol voor altijd een onbekende jongeman uit Assen gebleven.

YouTube heeft van talloze onbekende jonge en volwassen mensen sterren gemaakt die anders nooit waren doorgedrongen in de bunker van zelfgenoegzaamheid die tv heet. (Wat een taalgebruik)

Maar zal YouTube zelf die ontwikkelingen allemaal overleven?

Makers Channel is in Nederland de concurrentie aangegaan met YouTube. Heel bescheiden nog, maar er zit enorm veel geld achter via Fox. Want anders dan RTL en NPO gaan ze direct voor de YouTubers in plaats van voor de Bekende Nederlanders en hun massaal gepromote tv-programma’s.

Het biedt makers volgens haar eigen website tot wel 5 keer zoveel geld als YouTube. Dus iedere euro die YouTubers nu met hun video’s verdienen zal Makers Channel vervijfvoudigen! Daarbij aast Makers Channel duidelijk op gevestigde YouTubers die al flink wat aanhang hebben. Bovendien beloven ze deze content creators ook flink wat extra promotie aan op hun FOX-kanaal.

Blijkbaar laten ze het ontdekken van talent aan YouTube over, inclusief de talloze tenenkrommende video’s van non-talenten, en gaan ze meteen voor de publiekstrekkers.

Zal Makers Channel de macht van YouTube breken? De eigenaar van dit alles is Rupert Murdoch en hij is hier niet om te verliezen, maar om te winnen. Hij heeft de reputatie van een meedogenloze zakenman en heeft heel, heel veel geld tot zijn beschikking.

Of hij zal slagen is natuurlijk aan ons kijkers, maar ook aan de succesvolle YouTubers die met een eigen kanaal op Murdoch’s website zijn begonnen.

Ik gun de YouTubers alle geld van de wereld, maar het is wel YouTube die letterlijk iedereen de mogelijkheid geeft om een ster te worden. Of desnoods een planeet. YouTube is van iedereen en voor iedereen. Maar voor wie is Makers Channel?

Wordt vervolgd. Foto: Makerschannel.com

Milan Knol op Makers Channel

DusDavidGames op Makers Channel

Van YouTube niet rijk worden? David is anders nog een twintiger en woont in een huis van 395.000 euro(!). Hij heet niet echt kunnen aarden in Leersum, hij woont er nog maar kort en het staat nu alweer te koop:

Delete: Klopt dat het huis te koop staat, maar vanwege privacy redenen heb ik de link naar zijn huis verwijderd.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Overig
Vriend Van Enzo Knol In Elkaar Geslagen! – Podcast De Bennies Begint Met Schokkend Verhaal!

De eerste podcast van De Bennies is met een schokkende onthulling van start gegaan. Noël Dekkers geeft aan tijdens carnaval tegen zijn hoofd gestompt te zijn en vervolgens ook, toen hij al op de grond lag, tegen zijn hoofd geschopt. Noël is daarna in verwarde toestand naar het ziekenhuis gebracht. …

Overig
Qucee Neemt Iedereen In de Maling Met Lamborghini-grap

Heel even leek het alsof Qucee een prachtige Lamborghini van 3 ton had gekocht. Hij schrijft onder de Instagram foto ook nog eens: “Hard work pays off – geparkeerd in de straat waar ik ben opgegroeid.” Hoe kon hij dat betalen? zou je denken. En nog belangrijker: hoe kon Qucee …

Enzo Knol
Enzo Knol Verslaat Bijna Wereldster Adele Met Escape Room

Eindelijk staat een vlog van Enzo Knol weer in de trendinglijst van YouTube! De video Escape room in de nieuwe woning (halloween) is meteen doorgestoomd naar nummer 2. Alleen de videoclip van Adele moet de vlogger voor laten gaan. De escape rooms afleveringen van vorig jaar hebben ruim een miljoen …