Hoeveel Kost Een BigMac? McDonald’s Verhoogt Prijzen?

big mac
Overig
2

big macEen BigMac kostte al lange tijd € 3,65. Dat is bij de meeste McDonald’s nog steeds zo. Maar tot mijn verbazing niet bij alle vestigingen. In Veenendaal centrum kost het € 3,65, echter bij de McDrive (Veenendaal West) kost het 3,75!

BigMac index

Het drama is natuurlijk te overzien. Toch verbaasd het me omdat je de Big Mac-index hebt waarbij aan de hand van wat een hamburger kost bij de fastfoodtent in een land het prijspeil wordt vergeleken met andere landen.

Als de burger in laten we zeggen Duitsland duurder is dan gaat men ervanuit dat het leven daar ook duurder is. Die index werkt natuurlijk alleen als de BigMac overal in een land hetzelfde is geprijsd. Niet in Nederland in ieder geval.

Hamburger

En dat is niet het enige prijsverschil. Bij McDonald’s Veenendaal Drive betaal je voor een gewone burger € 1,20, terwijl je bij andere McDonald’s in de buurt slechts € 1,- betaal.

En ook de prijs van een Milkshake verschilt per hamburgertent. Het goedkoopst in mijn buurt (regio Utrecht) voor een milkshake groot is McDonald’s Veenendaal centrum waar je € 3,- betaalt. In Utrecht Hoog Catharijne ben je voor het precies hetzelfde € 3,25 kwijt! De hamburger is daar
weer wel gewoon € 1,-.

Prijsverschil

Voor mij betekent het dat ik voor 3 items bij Veenendaal Centrum € 7,65 kwijt ben, maar voor precies hetzelfde even verderop (McDrive) € 8,10 betaal, een verschil van 45 cent.

Meende altijd dat de prijzen bij hetzelfde bedrijf overal hetzelfde zijn, zeker bij een McDonald’s. Immers het menu is ook overal hetzelfde bij deze populaire hamburgerketen. Dus niet.

Er word zelfs door de franchisenemers geëist van het personeel dat er bijv. Minder sla op de burgers komt. En ook dat er minder patat in de bakjes gaat. Terwijl ze de prijzen wel verhoogd hebben (anno 2017 nieuwe eigenaar). Bij mc Donalds Meppel en Steenwijk zal men dus in het vervolg minder voor meer geld krijgen.

Die verschillen zijn al heel lang en worden alleen maar meer.

Ja over commercie kan ik een boek schrijven. De belangrijkste verschillen komen tot stand door:
– zaak eigendom van MC Donalds of franchise nemer
– Postcode gebied, bevolkingsopbouw in de omgeving, A, B of C locatie
of bij een gehucht, en uiteraard het aantal klanten en de gemiddelde besteding
per transactie.
– enz. enz.
Bij de Jumbo en Albert Heijn zijn ook prijsverschillen. Tussen 2 AH’s zit 800 meter en op een aantal artikelen zit ook € 0,10 prijsverschil tussen. Dit wordt steeds normaler! Media Markt idem dito. MM Utrecht kan duurder zijn dan MM Groningen en MM Maastricht goedkoper dan MM Den Helder. Media Markt kijkt naar de prijzen in de omliggende regio van concurrenten.
Auto vezekeringen hanteren dit principe al jaren! In het westen van Nederland ben je duurder uit met je auto verzekering dan in het oosten van Nederland. Kan er een boek over schrijven maar de materie is heel dik.

Nu het kromme! Benzine wordt geraffineerd op Shell Moerdijk en in Rotterdam. De benzineprijzen aan de pomp zijn daar in het zuid westen gemiddeld 3 cent duurder per liter dan in het oosten en noorden van Nederland. Dit is heel raar, aangezien benzine (brandstof) door tankwagens vervoert wordt. Je verwacht juist het tegenovergestelde. De bewoners in het zuid westen worden dus dubbel gepakt (voor milieu en stankoverlast en risico gevaar) en (brandstofprijzen zijn daar hoger dan het landelijk gemiddelde). Andere kant ook weer te verklaren. Alle transportkosten zijn al doorberekend per liter brandstof product! Iedereen betaald dus “evenveel”. “evenveel is in dit verband een relatief begrip.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Overig
YouTuber Natan Vandergunst Beschuldigt Van Cyberpesten – Stopt Acid Met YouTube?

Nathan Vandergunst (Acid) wordt door de Belgische media beschuldigd van cyberpesten en haatzaaien en heeft reeds een advocaat achter zich aan gekregen. In de Belgische kranten verschijnen berichten dat de YouTuber een online privé-leger heeft die doodsbedreigingen verstuurd naar mede-YouTubers. Een zwaar aangeslagen Acid reageert verontwaardigd over deze media-berichten: “Alsof …

Overig
Don de Jong Koopt Huis Van 8 Ton!

Dat YouTube als beroep nog steeds goed kan verdienen (als je maar succesvol bent) bewijst Don de Jong. Die heeft onlangs een villa gekocht in Roelofarendsveen. De prachtige villa heeft een prijskaartje van 787.500 euro. Daar komt nog kosten koper bij en dat betekent dat Don ruim 8 ton kwijt …

Overig
Mees van Dam Werkt Nu Ook Voor Mediamiljardair John de Mol

Mees Lucas van Dam, de 20-jarige sportieveling die we kennen uit de vlogs van Enzo Knol, heeft een contract getekend met het mediabedrijf van John de Mol! Mees vermeldt trots op zijn Insta: “Een mooie stap mogen zetten vandaag met Social1influencers! Er komen mooie dingen aan en ik ben iedereen …