Giel Beelen Als Vlogger – Gaat Het Lukken?

Giel barst los in zijn allereerste vlog. “Nou jongens. Ik ga beginnen met dat wat ik het meest bijzondere van de afgelopen tijd vind en dat is vloggen.”  Yes, de begintune kan starten! O, die is er niet? Dan doen we het zonder. Maar is het wat? Is Giel de nieuwe Enzo Knol? Kort gezegd: Enzo brak definitief door op Youtube door tijdens een stunt op de fiets op zijn bek te gaan. Giel blijkt geeneens een fiets hiervoor nodig te hebben.

Giel vlogt met behulp van Daan. Foto: YouTube.
Giel vlogt met behulp van Daan. Foto: YouTube.

Giel vs Enzo

Natuurlijk kan je Enzo en Giel niet met elkaar vergelijken. Enzo is niet bang om alles van zijn privéleven met ons te delen. Zijn opa, oma, moeder, broer, broertje, vriendin, de hond van zijn vriendin. Alles komt langs. Als we nog even wachten gaat Enzo nog vertellen wat zijn pincode is.

Mijn inschatting van tevoren was dat Giel dat niet ging doen. Hoewel hij in het verleden in zijn radioshows o.a. placenta heeft gegeten en zichzelf heeft afgetrokken op de radio had ik het idee dat dit nu niet zou gaan gebeuren. Ik word dat betreft niet teleurgesteld.

Giel pakt camera uit

De vlogger stapt al filmend over een paar opengebroken pizzadozen zijn huis binnen, terwijl een jongen die Daan heet hem volgt. Wie Daan is zegt Giel niet. Zijn rol in deze video blijkt om een verrassend onzekere Giel live van adviezen te bedienen. “Moet ik de camera altijd hoog houden?” Daan na enige aarzeling: “ Dat moet jezelf zien.” Daar is geen speld tussen te krijgen.

Giel gaat aan een ronde tafel zitten. Op de achtergrond zien we een paar zilverkleurige stoelen en een jukebox. Wat? Woont de atheïst Giel in een kerk? Huissleutels komen in beeld! Oké, prima. De rest van de opname komt hij niet meer van zijn plaats. Jammer. Als hij nu Marc van der Linden zou heten (de Royalty kenner van RTL Boulevard) dan kan ik dat begrijpen, maar dit is wel erg statisch.

In de ruim 10 minuten durende vlog zien we vervolgens hoe Giel een splinternieuwe camera uitpakt. De Sony Cybershot dsc-III, te koop voor 849 euro. We kijken dus naar een unboxing video en dat is dus eigenlijk geen vlog.

English

Bijna aan het einde van het filmpje vraagt hij zich af of hij dit alles niet in het Engels had moeten doen. Youtube is de wereld is zijn beredenering, maar dat is zijn radioshow toch ook? Via internet kan je overal op deze planeet Giel beluisteren. Hij gaat na 9 minuten nog een paar woorden Engels praten en houdt daarna weer op. Alsof Engelstaligen al die tijd hebben gewacht om iets te kunnen verstaan.

De vraag die hij niet aan Daan maar aan zichzelf moet stellen is dan ook: wat wil Giel nu eigenlijk met dit vloggen? In het begin had hij het nog over om de “fascinerende wereld van het vloggen” beter te leren kennen. Daar hoef je toch geen Engels voor te praten? Zal Giel tevreden blijven met een paar duizend views voor zijn vlogs of zit hier meer achter? Gaat deze vlog alleen maar over vloggen, zoals  op de ‘over’ pagina van zijn YouTube-kanaal staat? Of wil Giel ook deze videowereld veroveren?

Indien hij het laatste als doelstelling heeft dan moet er wel wat meer gebeuren. Engels praten is dan zijn minste probleem. Als ik Giel niet zou kennen had ik dit filmpje niet eens aangeklikt. Waar is een aantrekkelijke thumbnail of een leuke titel voor zijn vlog? Giel’s Vlog 1 is net zo interessant als een testbeeld. Is er soms iets mis gegaan met zijn voorbereiding?

Tips

Giel had in zijn radioshow al aan Enzo Knol tips gevraagd hoe hij moet vloggen. Tijdens de show zit ook Mark Hoekx erbij, bekend op YouTube als Gekke Markie. Die krijgt geen enkele vraag.  Hij is blijkbaar nodig om als behang te dienen.

Giel woont zowat op het Mediapark, maar als het gaat om Youtube dan moet de expertise van buiten worden betrokken. Dat idee had ik al toen zelfs de NOS aandacht besteedde aan de eerste Youtube award die in Nederland wordt gehouden.

Ze hadden niet in de gaten dat dit gewoon een slimme publiciteitsstunt was om kaarten te verkopen voor VEED, het Youtube-event waar de helft van de YouTubers niet is uitgenodigd. O.a  Enzo heeft nooit een uitnodiging gekregen.

Het filmpje eindigt met Giel die zich van de kijker afwendt (Oeps, we zijn er nog Giel)) en met Daan al vast praat over zijn volgende vlogs. Daan hoor ik buiten beeld zoiets zeggen als verder gaan vanaf het unboxing. Zoiets.  Nou, Enzo had allang een emmer koud water over Daan heen gegooid!

Aan het einde van het filmpje vergeet Giel nog wat: doe een blauw duimpje omhoog. Youtube draait om blauwe duimpjes. En: Abonneer op mijn kanaal als je dat nog niet hebt gedaan. Je hoort het Enzo zo zeggen.

In het begin zie je een notatie in beeld van “Volg me”. Die oproep deden YouTubers in het jaar prik. Enzo Knol heeft dit nooit gebruikt. In 2013 liet hij zijn oma hierom vragen.

Outro

En waar is de intro met een stevige beat en een flitsende outro? Er ontbreekt ook een teaser. Wat kunnen we in de volgende vlog verwachten? Meer van hetzelfde? Kom op. Giel wordt omringd op het Mediapark in Hilversum met vakmensen en er is niemand die hem een goed advies had kunnen geven?

Giel heeft het over collega-vloggers. Maar heeft hij het dan over Enzo Knol of over Johan Vlemmix? Is Giel alleen een huiskamervlogger of gaat hij ons nog meenemen naar zijn werk? Dat laatste zou mooi wezen! Hoe ziet het leven eruit van een 3FM DJ?

Giel gedraagt zich als een beginneling, terwijl hij vanaf de eerste vlog aan zijn stand verplicht is om met wat beters te komen. Hij laat de beste YouTubers opdraven voor advies en komt met dit?  Om zijn video meer onderhoudend te maken zal er echt wel iets meer moeten gebeuren dan 10 minuten moeten doen om de camera uit te pakken. Die Sony camera is al in juni 2014 uitgepakt op Youtube en hoort niet in een echte vlog thuis.

En wat vindt zijn privé-adviseur Daan ervan? Als ik een dag later kijk hoeveel abonnees Giel heeft dan zijn dat er 0! Ja, Giel heeft nul abonnees. Zelfs Daan heeft zich niet geabonneerd.

Wat krijgen we de volgende keer te zien? Dat hij placenta gaat eten hoef ik ook weer niet te zien, maar de volgende vlog mag iets meer lef hebben. Goed, de camera is nu uitgepakt, de echte vlog kan beginnen. Take 2. En nu zonder Daan erbij.

OMG….en dan staat er in beeld “volg ME vlog”. Giel, jij ook al met dat vreselijke taalgebruik voor mensen met een IQ van minder dan 80.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

YouTube Money van Fijne Vrienden
Youtube
YouTube Money Van Fijne Vrienden Trending Topic

Hebben Veraz Fawaz en de Oostblocker een hit te pakken? ‘Maak YouTubeMoney net als die Knol Enzo’. Dat is de eerste zin van een liedje over, jawel, YouTube Money. Die zin hoor je ook vele malen terugkeren in de video. Fijne Vrienden heeft de clip onlangs in de Bijlmer opgenomen. …

GameplayWorldXL
Schoolagenda Van Gio en TiesGames

Gio aka GameplayWordXL en de rest van de squad (o.a TiesGames, Sjaak en @Unagize) komem met hun eigen schoolagenda. Die zal voor het komende schoolseizoen 2016/2017 bedoelt zijn. Verwacht hem dus al in de aankomende zomer in de winkel te zien. De YouTubers waren naar Hilversum afgereisd voor een fotoshoot. …

Youtube
2
Concentrate Claimt Wel Erg Veel – Kaj Bij Linda de Mol?

Concentrate is eigendom van RTL Multi Channel Netwerk (MCN). Op die site worden onder andere Kaj, Zu5e, Dionne ( OnneDi), Tomas (Zomaer) en Monica Geuze gepromoot. Die zijn lid van deze Multi Channel Netwerk. Dat betekent dat hun zakelijke belangen worden behartigd door dit RTL netwerk. Hun doel is om meer adverteerders …