Gamemeneer – De Antiheld van YouTube

Youtube
18

Gamemeneer – echte naam: Don Plevier en geboren in 1990 – noemt zichzelf een artiest en wat voor 1! Halverwege 2014 had Don een nervous breakdown. Hij zag het even niet meer zitten en barstte geregeld in tranen uit.

Gamemeneer veroorzaakt Enzo Knol toestanden – fans in de rij voor boek!

In zijn vlog 12 ‘Een afgesloten onderdeel van mijn leven’ verhaalt Don als Vlogmeneer over een dramatische periode in zijn leven. Zijn vader had een motorongeluk in Frankrijk gehad en moest een tijd lang herstellen in een Frans ziekenhuis. Maar zijn pa heeft ook een bedrijf.

Don moest gedurende 3 maanden dat bedrijf draaiende houden. Zijn gamekanaal ging echter ook gewoon door. 2 video’s per dag. Alleen zondag was hij vrij. Dat werd hem soms te veel. Werkdagen van 16 uur per dag vraten aan hem. Wat was er makkelijker geweest om even zijn YouTube-carrière op een laag pitje te zetten? Maar Don bleef doorzetten. Zijn YouTube-werk moest doorgaan!

Bijzonder: Gamemeneer is zijn videoleven begonnen met een Engelstalige kanaal. Hier is geen spoor meer van te bekennen. Later is hij pas overgeschakeld op het Nederlands. Soms kan je die Engelse invloeden nog horen in zijn huidige visuele arbeid.

Zoals in de laatste gameaflevering van Gamemeneer: H1Z1 Battle Royale.

H1Z1

Up your ass, Montherfucker, Fuck you, Fuck-it, Fucking nog-wat. Zo, dat lucht op. O, nee, dit is niet tegen jou, de lezer van dit stuk, bedoeld. Dit is hoe Don zijn acties in de videogame van H1Z1 van levendig commentaar voorziet. En daar is geen woord Frans bij.

Maar de voormalig bouwkundige tekenaar spreekt ook Nederlands: klootzak en kut, mogen zeker niet onvermeld blijven. En als je dat de eerste keer meent verkeerd gehoord te hebben, geen nood! Gamemeneer – ook bekend als Don -herhaalt dat meerdere keren. Hij houdt dus ook rekening met leerlingen die wat minder van begrip zijn.

En in sommige titels van video’s staan Fuck en Klootzak al voor je uitgespeld, zodat ook doven en slechthorenden weten waar ze (niet) naar luisteren.

Begin dit jaar was Enzo te gast bij het Jeugdjournaal waarin hij werd aangesproken op zijn taalgebruik. Kinderen mochten niet naar de vlogger kijken vanwege zijn vloeken. In vergelijking met Gamemeneer is de bekende YouTube-ster een Drentse heilige.

Puntje van kritiek. De titel: “Pijn aan den ballen” die een video heeft meegekregen kan verwarring scheppen. Mensen die dit probleem hebben en zijn video aanklikken voor dringend medisch advies zullen zich genomen voelen.

DONderdag

Maar Don de Gamemeneer is vooral bekend om zijn droge humor en is behoorlijk creatief. Dit komt goed tot uiting in de Q & A van DONderdag zoals hij dat nu noemt. Daar komen ook fanmailvideo’s op.

Als een fan hem snoepjes opstuurt neemt hij er eentje. Maar voordat de smulpaap de lekkernij tot zich neemt laat hij de toestuurder dreigend weten dat als er Ebola in zit hij hem wel weet te vinden. Er bleek gelukkig geen Ebola in te zitten. (De fan had er alleen op gepist.)

Vragen van de kijkers zijn goed ingespeeld op zijn droge en nuchtere kijk op de wereld: ” Als je een eend was, wat zal je doen met een laptop”, worden moeiteloos beantwoord met zijn immer droge humor: “Een Duckface maken”.

Maar niet alle vragen worden beantwoord die fans insturen. “Als 34 – 78 gelijk zou zijn aan 679 is dan Noord Korea een pony op een driewieler?” Don tuurt zwijgend in de camera. Deze fan wacht nog steeds op een antwoord.

Kaaaaa, ik ben een Meeuw

In de trant van: Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig, heeft Don ook zijn eigen slogan waarmee hij ten strijde trekt. Kaaaaa, ik ben een meeuw, is een trademark van de trotse YouTube-ster.  Hoe kwam hij op het idee van die meeuw?

Tijdens het autorijden scheerde een meeuw vlak langs zijn auto. Dat heeft blijkbaar grote indruk gemaakt op de game-fetisjist . Hij kwam vervolgens op het idee om het krijsende beest als logo op zijn fanshirts te zetten.

De kreet “ Kaaaaa, ik ben een meeuw” was er zo bij verzonnen. Als dus Don een bejaarde met looprek had aangereden dan was het waarschijnlijk dat geworden met als strijdkreet: Of je worst lust. Gelukkig heeft hij geen rund aangereden.

DagelijksHaaDee

Zijn naam is tevens verbonden met DagelijksHaaDee waarvoor hij vaak video’s maakt. In april 2013 werd hij door Milan aangenomen en sindsdien is hij onderdeel van het DHD-team. Dat heeft heel goed uitgewerkt voor zijn eigen kanaal. Had hij met Gamemeneer begin 2013 nog 10.000 abonnees, eind 2014 is dat aangegroeid tot ruim 150.000 abonnees.

Juli 2015 staat het op meer dan 340.000 hongerige fans. And counting. In een speciale video bedankt hij de oudste Knol dan ook voor zijn hulp.

Fifa-challenge

De Fifa-challenges met zijn vriend Milan Knol worden ook zeer gewaardeerd. De challenges bestaan eruit dat als Milan een doelpunt scoort hij iets met Don mag uithalen. Of andersom. Zoals het beplakken met tape, een stroomstoot toedienen of een banaan in zijn achterwerk schuiven.

Tot aan juni 2015 woonde Don samen met Milan en Pieter (van Vollenhoven) in Hilversum. Daarna zijn de wegen gescheiden en de inboedel verdeelt. Milan is naar Amersfoort verhuisd en Don is naar Amersfoort verhuisd. Ze wonen wel gescheiden van elkaar, maar Don blijft DagelijksHaaDee verrijken met zijn al dan niet spirituele of lijfelijke aanwezigheid.

Opmerkelijk. Ondanks zijn grote populariteit – zijn Gamemeneer-kanaal is sinds 2012 al ruim 100 miljoen keer bekeken (allemaal door hemzelf) – is de media volkomen aan hem voorbijgegaan.

Geen spoor van Don op televisie of krant. Zelfs Opsporing Verzocht heeft hem nog geen 1 keer in het vizier gehad. Als Don op tv wil moet hij naar een warenhuis gaan. Daar hebben ze een tv bij de ingang waar je rechtstreeks de beelden van de bewakingscamera kunt zien.

Gamemeneer houdt er tevens een vriendin op na. Zij is hiervan op de hoogte. Hij heeft ook video’s met haar opgenomen. Haar lievelingsgerecht: meeuw. Zelf ben ik overigens geen fan van Don. Ik hou niet van droge humor. Daar krijg je maar dorst van.

Naast zijn YouTube-kanaal werkt hij 1 dag in de week voor de zaak van zijn vader en heeft hij 2 broers. In april 2017 lanceerde Don zijn eigen boek: Hoe word je een gamemeneer. Zijn eerste signeersessie voor zijn boek in Enschede veroorzaakt lange rijen voor de boekwinkel.
Gamemeneer op YouTube / Facebook / Twitter / en op Instagram. Don’s webshop

18 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

YouTube Money van Fijne Vrienden
Youtube
YouTube Money Van Fijne Vrienden Trending Topic

Hebben Veraz Fawaz en de Oostblocker een hit te pakken? ‘Maak YouTubeMoney net als die Knol Enzo’. Dat is de eerste zin van een liedje over, jawel, YouTube Money. Die zin hoor je ook vele malen terugkeren in de video. Fijne Vrienden heeft de clip onlangs in de Bijlmer opgenomen. …

GameplayWorldXL
Schoolagenda Van Gio en TiesGames

Gio aka GameplayWordXL en de rest van de squad (o.a TiesGames, Sjaak en @Unagize) komem met hun eigen schoolagenda. Die zal voor het komende schoolseizoen 2016/2017 bedoelt zijn. Verwacht hem dus al in de aankomende zomer in de winkel te zien. De YouTubers waren naar Hilversum afgereisd voor een fotoshoot. …

Youtube
2
Concentrate Claimt Wel Erg Veel – Kaj Bij Linda de Mol?

Concentrate is eigendom van RTL Multi Channel Netwerk (MCN). Op die site worden onder andere Kaj, Zu5e, Dionne ( OnneDi), Tomas (Zomaer) en Monica Geuze gepromoot. Die zijn lid van deze Multi Channel Netwerk. Dat betekent dat hun zakelijke belangen worden behartigd door dit RTL netwerk. Hun doel is om meer adverteerders …