“Enzo: Vloek Alsjeblieft Niet!”

Een opmerkelijke uitzending. Enzo Knol was te gast bij Zapp Weekjournaal. Daarin stelde de interviewer tussen de nieuwsonderwerpen van de afgelopen week door vragen aan de populaire Youtuber over zijn vlogs.

Alsjeblieft Enzo

De meeste vragen waren weinig verrassend, maar 1 vraag trok mijn aandacht. Een jonge kijker had via de website van Weekjournaal die aan Enzo gesteld. Of hij alsjeblieft wilde ophouden met vloeken, want daarom mocht hij van zijn ouders geen Enzo Knol meer kijken. Je hoorde het de jongen welhaast smeken door de tekst heen.

enzo vloeken

Zijn vraag werd groot in beeld gebracht en de presentatrice liet Enzo zelf nog eens die reactie oplezen. Het leek wel alsof ze Enzo dat voor straf liet doen.

Eerst dacht ik dat de jongen het over vloeken met betrekking tot God had, afgekort: gvd. Dat verbaasde me, want ik kon me eigenlijk niet herinneren wanneer hij dat voor het laatst in zijn vlogs had gedaan. Maar het bleek over het woord Fuck te gaan.

Volgens mij is dat geen vloeken, maar goed, de jongen Gerard genaamd mocht van zijn ouders niet meer naar zijn vlogs kijken vanwege dat ene woord. Blijkbaar zijn ze bang dat Enzo een slechte invloed heeft op de woordkeuze van hun kroost.

Om het duidelijk te maken aan de kijkers waar de vragensteller het over had kwamen ook nog eens een aantal fragmenten voorbij waarin het vervloekte woord werd gebruikt. Het kwaadaardige Engels werd er wel uit gepiept.

Stopwoord

Het antwoord van Enzo is dat het gewoon een stopwoord is, niet meer dan dat. Hij gebruikte het al minder in vergelijking met zijn eerdere vlogs, maar was niet van plan dat nog verder aan te passen. Wel vond hij het heel erg sneu dat Gerard niet meer mocht kijken van zijn ouders.

Toen hij het woord “fucking” ook tijdens zijn uitleg gebruikte leek het wel alsof de presentatrice in elkaar kromp. Maar wat is er nu zo verkeerd aan dat ene woordje? Denk je werkelijk door een verbod naar het kijken van zijn vlogs de kwetsbare kinderziel hiervan wordt gevrijwaard?

Als Gerard dat al niet mag zien dan zijn er talloze internetsites te vinden waar het kind veel schadelijker dingen kan meemaken.

En als het gaat om dat woord wat niet genoemd mag worden: vooral in Amerikaanse series en films wordt dit vaak gebruikt. En wat voor woorden gebruiken kinderen buiten het gehoorafstand van hun ouders?

Het hoeft natuurlijk ook niet te betekenen dat kinderen dit gaan overnemen omdat Enzo dit ook doet. Maar als Enzo Knol invloed heeft op zijn fans, is die dan zo slecht?

Zijn de woorden die Enzo gebruikt belangrijker dan zijn gedrag?

Niet roken

Het is maar wat je belangrijk vindt: Enzo rookt en drinkt niet en is een nette sociale jongeman. Aan zijn gedrag dat je dagelijks kunt volgen in zijn vlogs is weinig op aan te merken. Perfect is hij natuurlijk niet, maar wie is dat wel?

Je zou willen dat alle kinderen zich zo zouden gedragen als Enzo. Dat betekent ook geen vandalisme, geen dronken jeugd en jongeren die zich met respect naar anderen gedragen. Is dat woord F*ck dan zo erg?

Zoals Giel Beelen van 3FM tegen een ouder verzekerde: Enzo is een nette jongen. Hoewel ondeugend, de vlogger gaat nergens over de schreef.

Je ziet in zijn vlogs dat hij rekening houdt met andere mensen en met veel respect omgaat met zijn familie en eigenlijk vrijwel iedereen die onderdeel uitmaakt van zijn leven.

Invloed vlogger

Ook de voorbeeldige manier waarop hij met zijn vriendin Dee omgaat kan alleen maar als een goed voorbeeld voor de jeugd worden gezien. Enzo houdt van mensen en dat straalt hij uit. Dus als je het hebt over de invoed die Enzo op de jeugd heeft dan lijkt me dat je als ouder alleen maar hier heel blij mee kan zijn.

En als je dat vloeken zo erg vindt: waarom ga je als ouder niet samen met je kind de video’s van Enzo Knol bekijken? Dan denk ik dat je het goede van Enzo eruit kunt halen. Maak je kind duidelijk  dat het taalgebruik van Enzo alleen op Youtube te horen moet zijn, maar niet in huis. Lijkt mij ook effectiever dan alleen verbieden.

Je kind zal snel genoeg ontdekken wat er allemaal te vinden is op het internet. Dan kan je maar wat blij zijn dat Enzo hun voorbeeld is. Een beter voorbeeld ken ik niet, tenzij je als ouder zelf wil gaan vloggen.

Uitzending met Enzo Knol. Interviewster is Tamara van Het Weekjournaal.

Is dat vloeken nou serieus het ergste van de wereld? Ik stoor me er niet aan.mijn dochter van bijna tien is helemaal fan van enzoknol.ze mag van mij gewoon de filmpjes kijken en dat vloeken stoor ik me niet aan.vroeger toen wij jong waren werd er ook al gevloekt en toen bestonden er nog geen vlogen.beetje kinderachtig en flauw om dit bij enzo in zijn schoenen te schuiven!!!!!!!voordat enzo geboren was werd er zelfs al fuck en shit op het schoolplein geroepen

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

YouTube Money van Fijne Vrienden
Youtube
YouTube Money Van Fijne Vrienden Trending Topic

Hebben Veraz Fawaz en de Oostblocker een hit te pakken? ‘Maak YouTubeMoney net als die Knol Enzo’. Dat is de eerste zin van een liedje over, jawel, YouTube Money. Die zin hoor je ook vele malen terugkeren in de video. Fijne Vrienden heeft de clip onlangs in de Bijlmer opgenomen. …

GameplayWorldXL
Schoolagenda Van Gio en TiesGames

Gio aka GameplayWordXL en de rest van de squad (o.a TiesGames, Sjaak en @Unagize) komem met hun eigen schoolagenda. Die zal voor het komende schoolseizoen 2016/2017 bedoelt zijn. Verwacht hem dus al in de aankomende zomer in de winkel te zien. De YouTubers waren naar Hilversum afgereisd voor een fotoshoot. …

Youtube
2
Concentrate Claimt Wel Erg Veel – Kaj Bij Linda de Mol?

Concentrate is eigendom van RTL Multi Channel Netwerk (MCN). Op die site worden onder andere Kaj, Zu5e, Dionne ( OnneDi), Tomas (Zomaer) en Monica Geuze gepromoot. Die zijn lid van deze Multi Channel Netwerk. Dat betekent dat hun zakelijke belangen worden behartigd door dit RTL netwerk. Hun doel is om meer adverteerders …