Enzo Knol – Populairste Vlogger van Nederland

Enzo Knol
21

Vlogger Enzo Knol (8 juni 1993, Rolde) begon in 2013 zijn gelijknamige YouTube-kanaal. Iedere dag zet hij een vlog van zijn dagelijks leven online. Eind 2015 bereikte hij de 1 miljoen abonnees. Inmiddels zit hij boven de 2.2 miljoen.

Sinds een paar maanden heeft de vlogger een relatie met Myron Koops. Volgens eigen zeggen leerde hij haar kennen toen hij op zoek ging naar een schaatstrainster nadat hij ja had gezegd tegen het tv-programma De Ijzersterkste.

Kijkers hebben echter Myron al ontdekt in zijn vlogs daterend uit juni 2018. Toen dachten kijkers nog dat hij een relatie had met Dee die achter de schermen echter al uit was gegaan.

Op dit moment heeft hij nog niet toegegeven dat Myron zijn vriendin is, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

Erkelens

Bij geboorte had de YouTuber nog de achternaam van zijn vader: Erkelens. Na de scheiding van hun vader en moeder is besloten om de achternaam te veranderen in die van zijn moeder: Knol.

Op 1 april 2018 is Enzo een tweede kanaal begonnen waarop alleen gamevideo’s te zien zullen zijn. Het hoofdkanaal is voortaan alleen voor zijn vlogs gereserveerd.

Sinds 2016 woont hij in Zeist waar hij eerst nog samen woonde met zijn inmiddels ex-vriendin Dee van der Zeeuw. Enzo en Dee verbraken op 27 juni 2018 definitief hun relatie.

Inmiddels heeft hem het vloggen miljonair gemaakt: in 2016 laat hij het geld rollen en koopt cash een appartement in Zeist dat inmiddels een half miljoen waard is. In 2017 koopt hij zijn droomauto: een Porsche Panamera. Sinds oktober 2017 is het wassen beeld van de vlogger te zien in Madame Tussauds, daarmee is hij de eerste Nederlandse YouTuber die deze eer te beurt valt.

In het nieuws 2018: RTL Boulevard opent met nepbericht dood Enzo Knol

Break up Enzo en Dee

De YouTuber schokt eind september 2017 kijkers door zijn video ‘Het is voorbij’. Daarin vertellen hij en zijn vriendin Dee van der Zeeuw dat het uit is tussen de twee. Ze hadden 2 weken daarvoor nog gevierd dat ze 4 jaar een relatie hadden. Tot nog toe had iedereen gedacht dat ze een perfect stel waren.

Maar zoals een snikkende Dee vertelt: ‘We kunnen elkaar niet meer geven van wat we van elkaar verwachten.’ Enzo vult aan: ‘Er zit geen sprankeling in de relatie.’ Voor Dee betekent het ook dat ze niet meer in de vlogs van Enzo voor zal komen en neemt afscheid van de kijker. ‘Ik hoop dat jullie me een beetje gaan missen’, huilt ze. En ze eindigt met: ‘Misschien tot ooit.’ Enzo Knol en Dee uit elkaar – geschokte reacties.

De video gaat viral en bereikt binnen enkele dagen de 3 miljoen views (inmiddels ruim 3,7 miljoen views en is daarmee de op 1 na best bekeken Nederlandse video van 2017 geworden). Alle grote media besteden aandacht aan de breuk. NOS: Het YouTube-stel uit elkaar!

Enzo en Dee lijken wel als vrienden uit elkaar te gaan. Dee is dezelfde dag dat het filmpje online komt uit het appartement van Enzo vertrokken en terug gegaan naar het ouderlijk huis dat zich ook in Zeist bevindt. De breuk duurt gelukkig niet lang, want de relatie is na 2 maanden weer helemaal hersteld en krijgt ook weer veel aandacht in de media. AD.nl: Enzo en Dee weer bij elkaar.

Gaat Dee vreemd?

In 2018 besluiten ze alsnog uit elkaar te gaan: Enzo en Dee definitief uit elkaar.

Dezelfde dag dat ze dit bericht via Instagram naar buiten brengen komt RTL Boulevard met de onthulling dat Dee vreemd gaat met een tennisleraar. Het lijkt erop dat Enzo en Dee al ruim een maand eerder van elkaar afscheid hebben genomen, maar de kijkers dat nog niet hebben willen vertellen.

Zo lang is ze dan al afwezig uit de vlogs, maar Dee verklaart dat door te zeggen dat ze het te druk heeft met haar studie en daarom terug is gegaan naar het huis van haar ouders.

1 miljoen abonnees

Enzo knol bereikt de 1 miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal. Enzo heeft als eerste Nederlandstalige YouTube-ster op 29 december 2015 de 1 miljoen abonnees bereikt.

In diezelfde maand: Enzo en Dee hebben angstige momenten moeten doorstaan  door een grap van Stuk TV voor hun YouTube-kanaal. Bij RTL Late Night heeft de vlogger zijn verhaal vertelt waarom hij deze prankvideo heeft geblokkeerd. Enzo Knol – video Stuk TV blijft offline. Inmiddels is de ruzie bijgelegd.

Oktober 2015: Enzo kondigt publicatie van eigen boek aan, uiteraard met als titel: Knolpower! De ondertitel luidt: Het wonderlijke leven van Enzo Knol.

RTL Late Night: Enzo in tranen. Op tv: Van der Vorst Ziet Sterren – en Enzo Knol

Het ging echter niet altijd zo goed met de in Drenthe geboren YouTuber. Enzo Knol had schulden, was mislukt op school, ging met verkeerde vrienden om en zat een jaar lang werkloos thuis. Niks interesseerde hem meer.

Zijn moeder maakte zich grote zorgen over zijn toekomst. Totdat hij zijn eerste filmpje op YouTube zette op 9 juni 2013. Nu, met ruim 30 miljoen weergaven per maand van zijn video’s ( 1 miljoen keer per dag) en ruim 1 miljoen abonnees, is hij de populairste vlogger van Nederland. Hoe is hem dat gelukt?

Waarom is Enzo populair

Fans geven aan vrolijk te worden van zijn video’s. Enzo beurt ze op als ze droevig zijn. Of ze houden gewoon van zijn gekkigheid en de grappen (pranks) die hij uithaalt bij zijn vrienden. Enzo heeft ook geen enkele moeite om zijn dagelijks leven met je te delen. Als je zijn vlogs een tijdje volgt weet je echt alles van de vlogger. Van wanneer hij de eerste keer seks heeft gehad tot zijn relatie met zijn vader.

Het enige wat hij nog niet verteld heeft is zijn pincode. Enzo is bijna altijd vrolijk en dat wordt gewaardeerd door zijn kijkers. Ook zijn vriendin Dee is geliefd bij veel van zijn kijkers. Want ook van haar krijgen we heel veel te zien door de camera van de vrolijke vlogger.

Voor veel jongeren zal Enzo een voorbeeld zijn: zo willen ze later ook worden. Dan hoeven we ons geen zorgen te maken over onze jeugd. Enzo rookt en drinkt niet, heeft een lieve vriendin en gedraagt zich altijd sociaal naar anderen toe.

Opa Knol

Grappig feitje: Zijn opa kwam onlangs een leraar tegen die Enzo nog in zijn klas had gehad. Hij kon het haast niet geloven wat er met Enzo was gebeurt. Een moeilijke jongen die altijd maar zat te klieren in de klas was nu een YouTube-ster en kreeg duizenden fans op de been die hem toe juichten. Dat had de man nooit kunnen indenken toen hij nog maar een paar jaar terug de blonde jongen in zijn klas had.

Meerdere keren in zijn vlogs laat hij weten zijn 2 jaar oudere broer Milan dankbaar te zijn. Die was al eerder bekend geworden met YouTube en moedigde hem aan om zijn voorbeeld te volgen. In het begin werd Enzo nog gezien als dat broertje van de bekende Milan. Nu is het andersom.

Enzo ’s fanmeeting: “Complete chaos.”

Een hoogtepunt uit zijn nog jonge leven moet de fanmeeting vorig jaar oktober in Utrecht zijn. Omdat het die zondag mooi weer zou worden besloot Enzo een fanmeeting te houden. Tot nog toe waren dergelijke spontane ontmoetingen altijd goed gegaan.

Maar Enzo was vergeten dat hij sinds de laatste ontmoeting met fans nog veel populairder is geworden. Duizenden fans stortten zich op hun idool. Op de video van een vader die er met zijn kinderen naar Enzo in Utrecht was gegaan zie je de gekte die zijn aankomst  veroorzaakt.

Zodra zijn Knolpower fans zijn opmerkelijke blauwe auto voor de stoplichten in de gaten krijgen dreigt het al mis te gaan. Zijn auto wordt omsingeld door een gillende menigte. De maker van de YouTube film zegt buiten beeld dat het hem doet denken aan de Beatles. Later besluit Enzo de hulp in de roepen van de politie. In een speciale video biedt de vlogger zijn excuses aan dat hij de meeting vroegtijdig moest afbreken. Enzo’s eigen verslag van die dag.

Dit incident lijkt Enzo publicitair alleen maar goed te doen. Hij heeft niet eerder zo veel in de belangstelling van de media gestaan. De beelden waarop hij door fans wordt bestormd maken buitenstaanders nieuwsgierig naar dit fenomeen.

Doorbraak

De video blogger vertelt in interviews dat zijn vlog Enzo Breekt Arm de definitieve doorbraak betekende naar een groot publiek. Hij verklaart dat zijn fans blijkbaar het wel leuk vinden als hij pijn lijdt.  In deze video komen ze goed aan hun trekken. Opmerkelijk: Ook al breekt Enzo zijn arm na een stunt op de fiets, hij blijft lachen.  Onwetend dat hij wat heeft gebroken gaat hij eerst nog boodschappen doen met zijn vriend voordat de vlogger in het ziekenhuis belandt.

Enzo’s jeugd

Enzo werd op 8 juni 1993 geboren in Rolde, Drenthe. Hij heeft een 2 jaar oudere broer Milan en een jongere halfbroer Sjen. Bij geboorte heette hij Enzo Erkelens. Nadat zijn ouders uit elkaar gingen hebben hij en zijn broer Milan de achternaam van zijn moeder gekregen. In een eerdere vlog vertelt Enzo dat zijn achternaam werd veranderd omdat scheiden “ vroeger” een schande was. Hoe het echt zit komen we te weet in de meest persoonlijke en emotionele vlog die hij tot nog toe heeft opgenomen: ” Ik wilde niet meer op deze planeet zijn.”

Vader Enzo

Enzo haat zijn vader.  Wat er precies tussen hem en zijn vader was gebeurd had hij tot nog toe niet verteld. Maar bij vlog 431: Gescheiden Ouders brand hij los. In een bijna 30 minuten durende video zonder opsmuk geeft hij dit maal volledige openheid over de vraag die hem het meest wordt gesteld: Enzo, waar is je vader?

Opmerkelijk: een journalist van het Algemeen Dagblad interviewt in 2017 de YouTuber. Tijdens het interview blijkt dat ze zonder zijn medeweten zijn vader heeft gebeld. Enzo onderbreekt meteen het interview en wijst de journalist de deur: Ik heb gewoon niks met mijn vader.

Woede

We hebben niet eerder de vlogger zo woedend en vol wrok gezien. Er komt zowaar stoom uit zijn oren als hij over deze man vertelt. En het kan geen toeval zijn dat de still ( het eerste beeld dat je ziet van de video) een jongeman laat ziet die beide middelvingers opsteekt naar de camera.

Het verhaal: Nadat zijn vader en moeder waren gescheiden heeft zijn vader aan zijn kinderen vertelt ze niet meer te willen zien. Enzo zegt dat hij toen 2 of 3 jaar oud moet zijn geweest, maar het nog glashard kan herinneren. De achternaam van zijn vader Erkelens wordt ingewisseld voor die van zijn moeder: Knol. Zijn moeder vindt daarna een nieuwe vriend. Deze stiefvader wordt door Enzo minstens zo gehaat.

Omdat hij zo ongelukkig was in zijn jonge leven met deze stiefvader heeft hij toch nog een keer contact gezocht met zijn vader. Een tijdje heeft hij bij hem gewoond totdat hij slaande ruzie met hem kreeg.

Uit zijn verhaal komt een vader naar voren waarvoor alleen maar geldt: werk en nog eens werk. Enzo: “ Hij was altijd bezig.” En: “Ik wou dat hij trots op mij was.”

Moeder

Enzo geeft wel aan dat hij de allerliefste moeder van heel de wereld heeft. Maar die kan niet voorkomen dat hij in zijn jeugd met stiefvaders te maken krijgt waar hij niet goed mee kan opschieten.

Op een gegeven moment gaat hij zelfs niet meer mee met vakantie, omdat zijn stiefvader hem al zijn plezier vergalt. Als hij in oktober 2013 wordt meegevraagd op vakantie naar Spanje door de moeder van zijn vriendin dan is dat de eerste vakantie sinds jaren. Hij moet snel een ID kaart regelen, want die heeft hij nog niet.

Mamma wordt boos vlog: Eerst haalt hij grappen uit met zijn opa en oma, daarna komt zijn moeder aan de beurt. Het is vooral zijn onbezorgde lach dat deze pranks leuk maken. Zijn moeder pakt hem overigens in een andere video terug. Ze geeft hem een cadeau dat hem nog lang zal heugen. In vlog 305 laat Enzo zien dat hij heel erg van haar houdt.

Enzo heeft een aantal jaren in Den Haag gewoond en speelde bij Ajax D1 en later D2 als keeper. Door blessure en loze beloftes van de Ajax leiding heeft hij zijn ontluikende voetbalcarrière afgebroken. Zelfs Ajax lijkt hem in de steek te laten. Lange tijd had hij geen trek meer in voetbal. Totdat hij zijn vriendin ontmoette. Ze blijkt zelfs Ajax fan te zijn en heeft hem meegesleept naar wedstrijden in de Amsterdamse Arena.

Gepest

Enzo is in zijn jeugd veel gepest op school vanwege zijn achternaam Knol. Omdat hij vaak is verhuisd moest hij elke keer zich weer opnieuw voorstellen op zijn nieuwe school. En als hij dan zijn achternaam vertelde hoorde hij al gegiechel uit de klas opstijgen. Knol, vinger in je hol en andere grappen volgden. En als de pesters dan eenmaal waren opgehouden moest Enzo weer verhuizen.

Detail: zijn broer Milan heeft het een keer opgenomen voor zijn broertje. Toen Enzo zonder enige reden werd neergeslagen door een klasgenoot sloeg Milan daarop de aanvaller. Als straf werd Milan een dag van school gestuurd.

Als Enzo in 2014 verkast naar zijn eigen woning geeft hij aan daar bang voor te zijn. Alsof hij in zijn nieuwe woonplaats Hilversum weer zal worden gepest. Maar die tijd ligt gelukkig ver achter hem. Schaamte voor zijn achternaam heeft hij dankzij zijn Youtube succes weten om te zetten in trots. Knolpower is nu een populaire kreet onder duizenden fans van Enzo.

Hilarische scene: Enzo staat in de supermarkt. Hij geeft zichzelf de opdracht elk artikel dat hij in zijn winkelmandje legt keihard door de zaak te schreeuwen.

Enzo in de media

2014 is het jaar waarin Enzo flinke stappen in zijn leven maakt. Hij verlaat het ouderlijke huis in Assen en gaat zelfstandig wonen in Hilversum; zijn Youtube carrière heeft zijn voorlopige hoogtepunt bereikt met het aanzitten aan tafel bij RTl’s Late Night.

Dee en zijn moeder worden ook in het programma aan het woord gelaten. De video waarin hij zijn moeder voor de gek houdt door te zeggen dat Dee zwanger is zendt hij niet uit. Daar ging hij echt te ver.

Enzo bij RTL’s Late Night

In oktober 2014 krijgt hij nog meer media-aandacht als zijn fanmeeting in Utrecht dreigt te ontsporen. Nu besteedt ook Hart van Nederland een item aan hem. 2 fans die hem zijn misgelopen bij die meeting worden door het SBS programma alsnog verrast als hij ineens achter hen opduikt.

Ook NRC Next heeft een volledig voorpagina over om de BN’er in wording te introduceren aan haar intellectuele lezers. Het kan niet op: NOS op 3 plaatst een artikel op haar site over dit Internet fenomeen en 3FM wil graag meer weten over deze Youtube-ster. Talkshow van Pauw nodigt hem uit om uit te leggen waar zijn populariteit vandaan komt.

Deo challenge

In februari 2015 is hij ineens weer veel in de publiciteit, dit keer voor het eerst negatief. Een aantal kinderen hebben zijn deo challenge nagedaan met brandwonden tot gevolg. Van 3 FM tot aan RTL’s Boulevard besteden hier aandacht aan. Zijn populariteit lijdt daar echter niet onder. Inmiddels heeft de vlogger meer dan 900.000 abonnees en een miljoen views per dag (!) op zijn Youtube kanaal. Ook maakt Enzo bekend dat hij zijn stem leent voor de animatiefilm de Nootenkraak. En in mei maakte hij bekend de hoofdrol in de film Offline te gaan spelen.

In oktober 2015 is Enzo voor de tweede keer uitgenodigd bij RTL Late Night vanwege zijn eerste boek Knolpower! Als hij onthult dat zijn beste vriend zelfmoord heeft gepleegd wordt de vlogger erg emotioneel. Deze tragedie gebeurde voor hij doorbrak met YouTube. Zie Enzo Knol in tranen. In december is hij er weer te gast, dit keer vanwege zijn ruzie met Stuk TV.

Invloed

Welke invloed hebben de video’s van Enzo op het leven van duizenden meestal jonge kijkers? Behalve zijn taalgebruik gaat Enzo eigenlijk nergens te ver. Bovendien rookt en drinkt hij niet. Het minderjarige broertje van zijn vriendin Quin vertelde laatst dat toen hij alcohol kreeg aangeboden dat niet deed “ want dat doet Enzo ook niet.”

Een 25- jarige fan laat per brief weten kanker te hebben gehad. Tijdens de behandeling van deze rotziekte had ze heel veel troost aan de vlogs van Enzo. Op haar brief aan Enzo staat een heel groot rood hart als dank. In de reacties onder zijn video geven kinderen aan dat ze door zijn vlog hun dag wat minder rot is. Enzo sleept ze erdoor heen en geeft ze “knolpower.”

Enzo kan met iedereen prima omgaan, of het nu een kind is of een bejaarde. Ook is hij zonder meer een sociale jongen. Als hij in zijn vlog aan opa vraagt hoe hij (Enzo) als kind was is het eerste wat opa Knol herinnert dat hij veel om andere klasgenoten gaf.

Zelfs Giel Beelen (DJ van 3FM) verzekert een moeder die inbelt  tijdens het interview met Enzo op de radio dat het een “nette jongen” is. Kritiek krijgt hij wel als een aantal kinderen zijn deo challenge nadoen. Enzo verklaart echter dat hijzelf dit soort challenges normaal gesproken niet doet in zijn filmpjes. In de gewraakte video zijn het twee Youtube vrienden die deze uitdaging aangaan. Op hun Youtube kanaal doen ze vaker van dit soort dingen. Enzo zelf houdt het bij onschuldige pranks.

Sommige ouders verbieden hun kind om naar Enzo Knol te kijken, omdat de vlogger vaak het woord Fuck gebruikt. Die vinden het taalgebruik blijkbaar belangrijker dan het gedrag van de Youtuber.

Vloggen tot aan je pensioen

Zal Enzo op een dag moeten stoppen met vloggen? In de VS heb je Roman Atwood, vader van 2 kinderen, die ook dagelijks vlogt. En een scheldende en tierende grootvader (Angry Grandpa) in zijn trailer wordt bijna dagelijks gefilmd door zijn zoon.

Laten we in ieder geval hopen dat Enzo nog vele jaren mag blijven doorvloggen, samen met Dee aan zijn zijde, zijn schoonfamilie op de achtergrond en de familie die nog geboren moet worden. Want als hij stopt met vloggen zal dat fucking klote zijn.

Knolpower kleding kopen

Enzo op TwitterInstagram en Youtube kanaalDee op Twitter, Milan Knol.

21 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Enzo Knol
Enzo Knol Geraakt Door Kritiek Op Laatste Vlog – ´Zware Dagen´ – ‘Werd Afgelopen Dagen Even Teveel`

Het zit de vlogger Enzo Knol even niet mee. Geteisterd door rugpijn en de grote drukte rondom de verhuizing krijgt hij nu ook flink wat negatieve reacties op zijn laatste vlog ‘De mannen van Oranje krijgen training van Josef’. Hij geeft zogenaamd les aan Rutger en Akkamist. Het typetje dat …

Enzo Knol
Succes Voor Enzo Knol Na Rampweek

Het geluk lacht Enzo Knol weer toe, knolpower is nog lang niet uitgewerkt. Ondanks dat de media flink los ging op Enzo vanwege zijn reactie op een politieagent die hem staande hield, heeft de vlogger weer een mijlpaal in zijn carrière bereikt. De podcast De Bennies die Enzo samen met …

Enzo Knol
Media Valt Massaal Over Enzo Knol – Trending op Twitter

Enzo Knol en zijn vriendin Myron Koops zijn flink bekritiseerd door de media. Van het AD tot aan RTL Nieuws geven alle ruimte om de vlogger volledig af te branden. En vanavond zit Enzo bij talkshow van Beau. Het is niet alleen dat hij gepakt is met een snelheid van …